ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας (ξηρή κερατοεπιπεφυκίτιδα) είναι  μια  πολύ επώδυνη κατάσταση και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας οφθαλμίατρος

Συνήθως προκαλείται από πρόβλημα της ποιότητας της δακρυϊκής στιβάδας η οποία ενυδατώνει το μάτι. Συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν κανονική ποσότητα δακρύων που σε βαριές τελικά καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια της όρασης.

Πώς προστατεύουν τα δάκρυα τα μάτια μας.

tired eyesΤο λεπτό στρώμα των δακρύων, ένα εξαιρετικά πολύπλοκο υγρό, το οποίο παράγεται από διάφορους αδένες γύρω από το μάτι. Έχει μηχανική δράση,  απομακρύνοντας μηχανικά τα ξένα σώματα που επικάθονται στον επιπεφυκότα,  λιπαντική ενυδατώνοντας και τρέφοντας τον κερατοειδή, ενώ παράλληλα προστατεύει τα μάτια από βλαβερά βακτηρίδια, αλλεργιογόνα και άλλες μολυσματικές ουσίες. Τα δάκρυα ανανεώνονται κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Έχουν επίσης λειτουργική δράση: η όρασή μας είναι καθαρή και όχι θολή από τη στιγμή που και το στρώμα των δακρύων δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις.

Τα φυσικά δάκρυα, που επαλείφουν το μάτι μας και το υγραίνουν για μια καθαρή και χωρίς ενοχλήσεις όραση, αποτελούνται από 3 στιβάδες. Η εξωτερική λιποειδής στιβάδα καλύπτει τον κερατοειδή και προστατεύει τις δύο εσωτερικές στιβάδες. Η ενδιάμεση υδαρής στιβάδα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δακρυϊκής στιβάδας και είναι αυτή που ''ξεπλένει'' και απομακρύνει ξένα σώματα και ερεθιστικές ουσίες από το μάτι, τρέφει, οξυγονώνει και ενυδατώνει τον κερατοειδή. Τέλος η εσωτερική βλεννώδης στιβάδα χρησιμεύει ώστε η υδαρής στιβάδα να καλύψει ομοιόμορφα και να προσκολληθεί στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.

Ποιους επηρεάζει & αιτίες πρόκλησης

Επηρεάζουν κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τα άτομα με σύνδρομο Sjogren, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, Πάρκινσον και άλλες χρόνιες παθήσεις

Συμπτώματα

Τα Συμπτώματα Συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι η απλή ενόχληση, καύσος, ερυθρότητα, φαγούρα, αίσθημα άμμου μέσα στο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, ευαισθησία στο φως, θολή όραση που βελτιώνεται με το βλεφαρισμό και υπερβολικό δάκρυσμα. .

Ξηροφθαλμία επίσης προκαλούν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η ζέστη, η ξηρασία, ο καπνός του τσιγάρου, η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η χρήση φακών επαφής, όπως επίσης και ορισμένα φάρμακα, σχετικά με προβλήματα θυρεοειδισμού και η έλλειψη βιταμίνης Α.

Αντιμετώπιση

Καταρχήν πρέπει να βρεθεί το αίτιο της ξηροφθαλμίας και να αντιμετωπιστεί αν είναι αυτό εφικτό. Αν όχι τότε πρέπει  να μειώσουμε την ενόχληση από με τη χορήγηση τεχνητών δακρύων.

Η συχνότητα ενστάλαξης εξαρτάται από τα συμπτώματα και μπορεί να ρυθμιστεί από τους ασθενείς. Σε προχωρημένες  καταστάσεις είναι δυνατόν να κλείσουμε είτε προσωρινά είτε μόνιμα τα δακρυϊκά σημεία έτσι ώστε αυτή η ελάχιστη ποσότητα δακρύων που υπάρχει να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στον οφθαλμό.