ΠΤΕΡΥΓΙΟ

pterygiumΤο πτερύγιο αφορά τη μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού στο μάτι. Απλούστερα, πρόκειται για την ανάπτυξη κυττάρων του επιπεφυκότος τα οποία δημιουργούν ένα τριγωνικό στρώμα ινοαγγειακού ιστού (το πτερύγιο) το οποίο διεισδύει στον κερατοειδή (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του βολβού) προκαλώντας έτσι πολλά προβλήματα στην όραση όσο και άλλα αισθητικά.

Το πτερύγιο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς με την παρουσία του να γίνεται ιδιαίτερα εμφανή στην έσω γωνία του ματιού.

Αίτια

Τα αίτια που προκαλούν τη δημιουργία πτερυγίου δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα. Ωστόσο λόγος γίνεται για άτομα τα οποία βιώνουν τον περισσότερο χρόνο τους σε θερμά κλίματα με αυξημένη ηλιοφάνεια καθώς επίσης και άτομα τα οποία τα μάτια τους έχουν υποστεί χρόνιο ερεθισμό από ξηρότητα του περιβάλλοντος και σκόνη.

Διάγωνση

Το πτερύγιο μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα, μιας και η παρουσία του είναι αντιληπτή από την πρώτη στιγμή με γυμνό μάτι και δεν προκαλεί λόγους ανησυχίας, όταν παραμένει σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Όταν δε είναι μικρό τοπικές σταγόνες και αλοιφές είναι αρκετές για τη μείωση της φλεγμονής ενώ σε όσους το πτερύγιο είναι μεγάλο και απειλεί τον οπτικό άξονα, η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται ως μια οριστική λύση.