ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Μεταξύ των βασικότερων ασθενειών που προκαλούν μείωση στην όραση είναι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Μεταξύ των βασικότερων ασθενειών που προκαλούν μείωση στην όραση είναι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Συμπτώματα

iliaki ekfilisi tis oxras kilidasΑποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης, σε ασθενείς άνω των 65 ετών στον αναπτυγμένο κόσμο και οφείλεται είτε σε κληρονομικούς είτε σε γεροντικούς παράγοντες, το κάπνισμα και το φύλο (οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς). Η απώλεια όρασης είναι συνήθως γρήγορη με σημαντικές επιπτώσεις, ενώ η ζημιά που προκαλείται απο τον εκφυλισμό είναι μη αναστρέψιμη.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που πάσχουν απο την εν λόγω ασθένεια είναι κυρίως η θολωμένη όραση, η δυσκολία στην ανάγνωση, δυσκολία στην αναγνωριση προσώπων, η μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων και «σκοτεινά σημεία» στην κεντρική όραση.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου  να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης καθώς επίσης και την μείωση του μεγέθους της απώλειας της όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις στην καλυτέρευση της όρασης .

Αντιμετώπιση

Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ή πιο απλά ενέσεις) ονομάζονται όλες εκείνες οι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται στην κοιλότητα του ματιού ώστε να επιτευχθεί άμεση και στοχευμένη δράση έναντι ορισμένων σοβαρών ενδοφθάλμιων παθήσεων απειλητικών για την όραση.

Τέτοιες παθήσεις αφορούν την υγρή μορφή ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα, τη κεντρική θρόμβωση της φλέβας του αμφιβληστροειδούς και γενικά όλες τις φλεγμονές του οφθαλμού.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικροεπέμβαση κατά την οποία εγχύεται στο εσωτερικό του ματιού, με τη χρήση μιας μικρής βελόνας, το φάρμακο εκείνο όπου απαιτείται κάθε φορά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεμονωμένα. Κι ενώ για ορισμένους το άκουσμα μιας βελόνας στο μάτι προκαλεί φόβο, και όχι αδικαιολόγητα θα έλεγε κανείς, το εφησυχαστικό είναι ότι η εν λόγω διαδικασία όχι μόνο δεν είναι επώδυνη αλλά αγγίζει τα όρια του ανώδυνου.

Με τη θεραπεία των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων βοηθήθηκαν πολλά άτομα ως προς τη βελτίωση της ποιότητας της όρασης τους κι αυτό επειδή οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις αποτελούν την τελευταία εξέλιξη αναφορικά με την αντιμετώπιση υγρής μορφής ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ιδιαίτερα δε όσα άτομα υπέφεραν μέχρι πρότινος τόσο απο εκφύλιση τέτοιας μορφής όσο και απο κάποια μείωση στην όραση τους, που οφειλόταν σε διαβητική αμφιβληστοειδοπάθεια, δείχνουν ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, χάρη στις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις