ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ

viteousdetachmentΤο υαλοειδές υγρό είναι το υγρό το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ματιού μας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διάφανο ζελέ αποτελούμενο απο το 98% του νερό και το υπόλοιπο κολλαγόνο και σάκχαρα ενώ εξαιτίας της μορφής που έχει βοηθά το μάτι να διατηρεί το σφαιρικό σχήμα του. Με τη πάροδο του χρόνου και τα επερχόμενα γηρατειά όμως, το υαλοειδές υγρό δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητο (ρευστοποιείται) ενώ εξαιτίας της παρατυπίας στην υφή του ο κίνδυνος να αποκολληθεί απο τα φυσικά του στηρίγματα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Όπως προκύπτει, τα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς ώστε να παρουσιάσουν αποκόλληση του υαλοειδές υγρού (ακόμη συνηθέστερη σε άτομα άνω των 60 ετών) καθώς επίσης και άτομα με μυωπία ή άτομα με αποκόλληση στο ένα εκ των δύο ματιών. Κατά γενική ομολογία η αποκόληση του υαλοειδούς αυτή καθ’ αυτή δεν δείχνει να απειλεί την όραση. Σαφέστατα όμως τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα τέτοια που να συνδέονται με μια ενδεχόμενη αποκόλληση θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα τον οφθαλμίατρο τους μιας και τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύουν σοβαρότερες καταστάσεις όπως πχ ρωγμή στον αμφιβληστροειδή ή κάποια υαλοειδική αιμορραγία. Κι ενώ η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν αποτελεί απειλή για την όραση, οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μια πλήρης αποκόλληση απο τον αμφιβληστροειδή διαταράσσει τις ισορροπίες και αυξάνει τις πιθανότητες για αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδή με δυσάρεστες επιπτώσεις.

Μια οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς προκαλεί φωταψίες (κοινώς αστραπές/λάμψεις) και σκιές (κηλίδες/μυγάκια).

Δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία εκτός εάν ο ιατρός εντοπίσει ρωγμές στον αμφιβληστροειδή. Οι ρωγμές αυτές θεραπεύονται με ένα απλό λέιζερ.