ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

apokollisi amphiblistroidiΟ αμφιβληστροειδής είναι για μια λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού ενώ την ίδια στιγμή ο κύριος ρόλος του αφορά την μετατροπή των διάφορων οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά ώστε να μπορέσουν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάλυσης απο τον εγκέφαλο. Κατά συνέπεια η όποια παρατυπία στον αμφιβληστροειδή σημάνει την ίδια στιγμή ανωμαλίες στην λειτουργία της όρασης ενώ ανάλογα με το μέγεθος της ανωμαλίας οι συνέπεις είναι ανεπανόρθωτες για το μάτι. Ιδιαίτερα δε, στην περίπτωση που αφορά την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται ακόμα παραπάνω αφού εξαιτίας της αποκόλλησης του τελευταίου, απο το τοίχωμα του οφθαλμού, το άτομο δύναται να οδηγηθεί ακόμη και στην τύφλωση.

Το εν λόγω φαινόμενο προσεγγίζει άτομα τα οποία διανύουν το 40ο έτος της ζωής τους ενώ η επιδημιολογία της νόσου βρίσκεται σε εφησυχαστικά επίπεδα στο γενικό σύνολο. Τα συνηθέστερα είδη αποκόλλησης είναι η ρηγματογενής αποκόλληση, με τον αμφιβληστροειδή να αποκολλάται όταν το υγρό διεισδύσει κάτω απο αυτόν από τυχόν ρωγμή επάνω του.

Αίτια

Τα συνηθέστερα αίτια αποκόλλησης αφορούν άτομα με προδιάθεση (πχ άτομα με πολύ υψηλή μυωπία), τα υψηλά επίπεδα σακχαρώδους διαβήτη, οφθαλμολογικές φλεγμονές, αγγειοπάθειες ή κάποιο τραυματισμό στο μάτι. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής σε περίπτωση αποκόλησης του αμφιβληστροειδούς είναι κυρίως φωταψίες (λάμψεις), μαύρα σημάδια( μυγάκια) καθώς και ένα μαύρο πέπλο που δίνει την αίσθηση κουρτίνας και περιορίζει το πεδίο της όρασης. Φυσικά τα συμπτώματα, τα οποία καταγράφονται, δεν αφορούν πάντοτε καθολική αποκόλληση όμως εάν δεν υποχωρήσουν μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σας είναι απαραίτητη ώστε να σας δώσει όλες τις απαντήσεις.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της Αποκόλλησης Αμφιβληστροειδούς στα πολύ αρχικά στάδια μπορεί να γίνει με λέιζερ, αλλά σε προχωρημένα στάδια η θεραπεία γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.