ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ - OCT

Το OCT «οπτική τομογραφία συνοχής», είναι μια σύγχρονη τεχνική απεικόνισης, όπως MRI ή CT Scan. Έχει γίνει ανεκτίμητο στην μοντέρνα οφθαλμιατρική δομή, εφόσον εντοπίζει, σε δευτερόλεπτα, πολύ μικρές αλλαγές στο μάτι, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να ανιχνευτούν.

 oct optovueΑποτελεί την νεότερη μέθοδο απεικόνισης και ανάλυσης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου.

Με την βοήθεια της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) και ειδικά του OCT Avanti της εταιρίας Optovue, μπορούμε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε το πρόσθιο και οπίσθιο ημιμόριο του ματιού. Γίνεται μέτρηση υψηλής ανάλυσης του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, και του οπτικού νεύρου.

Τομογραφία και παχυμετρία κερατοειδούς, χαρτογράφηση του πάχους του επιθηλίου, μέτρηση ολικής δύναμης κερατοειδούς που βοηθούν στην διάγνωση του κερατοκωνου στα πολύ αρχικά στάδια.

Χαρτογράφηση ωχράς κηλίδας, παχυμετρία αμφιβληστροειδούς, ανάλυση πυκνότητας οπτικών νεύρων, γαγγλιακών κυττάρων και οπτικών νευρικών ινών. Προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης παθήσεων του οφθαλμού (ξηροφθαλμία, κερατόκωνος, παθήσεις ωχράς κηλίδας λόγω ηλικιακής εκφύλισης και διαβητικής αμφιβληστοειδοπάθειας, γλαύκωμα κ.α.)

Αγγειογραφεια αμφιβληστροειδούς 

Το μηχάνημα OCT Avanti της αμερικανικής εταιριας OPTOVUE, που διαθέτουμε στο ιατρείο μας είναι το μόνο,προς το παρόν μηχάνημα που πραγματοποιεί αγγειογραφία αμφιβληστροειδή χωρίς ενδοφλέβια ένεση σκιαγραφικού φαρμάκου και χωρίς μυδρίαση. Η εξέταση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα .

Κύρια προνόμια της εξέτασης OCT:

  • Πολύ γρήγορο
  • Ανώδυνο
  • Χωρίς κίνδυνο μόλυνσης, αλλεργίας, αναφυλαξίας ή ναυτίας εφόσον τίποτα δεν αγγίζει το μάτι και δεν χρησιμοποιεί φάρμακο
  • Άνετο χωρίς δυνατό φώς
  • Δεν απαιτεί μυδρίαση
  • Πολύ αποτελεσματικό
  • Δείχνει τις αλλοιώσεις από νωρίς

Προσφέρει γρήγορα, έγκυρα, αναλυτικά, ποιοτικά και τεκμηριωμένα τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οπής και κυστωειδούς οιδήματος της ωχράς, κεντρικής ορώδους χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας αλλά και γλαυκώματος. Το SD - OCT Avanti XR - Optovue έχει και επαναλήψιμα αποτελέσματα, δηλαδή την επόμενη φορά που θα γίνει η εξέταση, το μηχάνημα θα εντοπίσει το ίδιο ακριβώς σημείο για σύγκριση. Διαθέτει την μικρότερη απαιτούμενη διάμετρος κόρης της αγοράς για την εξέταση (≥2mm), αυτόματο προσδιορισμό βοθρίου της ωχράς και της οπτικής θηλής,  παχυμετρικούς  χάρτες υψηλής ανάλυσης, και όχι μόνο.